• English
  • Deutsch
  • Русский
Zamrażalnictwo, chłodnictwo, klimatyzacja - nowoczesne rozwiązania dla przemysłu

Tunele zamrażalnicze owiewowe naszej produkcji są nowoczesnymi i wysokosprawnymi aparatami chłodniczymi, służącymi między innymi do hartowania lodów jadalnych i nie tylko. Nasze tunele znajdują również zastosowanie do mrożenia takich produktów jak: naleśniki, krokiety, hamburgery, pizza, pierogi czy placki. Tunele tego typu są projektowane i budowane według indywidualnych potrzeb klienta.

Budowa

Poszczególne zespoły aparatu zamrażalniczego zostają ustawione według ustalonego projektu w zimnochronnej obudowie, wykonanej z najlepszej jakości płyt warstwowych o poliuretanowym rdzeniu. Całość usytuowana jest na specjalnym fundamencie, którego wierzchnią warstwę stanowi taca z blachy chromoniklowanej, wykonana ze spadkiem, w celu łatwiejszego odprowadzenia ścieków z układu tunelowego. Na powierzchni fundamentu, wyposażonego w izolację termiczną, ustawiony jest zazwyczaj zespół transporterów, wyposażony w dwupoziomowe taśmy, na których układany jest produkt do zamrożenia. Ponad zespołem transporterów ustawiony jest blok chłodniczy. Całość sterowana jest poprzez szafę sterowniczą. Zgodnie z najwyższymi standardami, elementy mające bezpośredni kontakt z mrożonym surowcem wykonane są ze stali kwasoodpornej. Pozostałe elementy zabezpieczone są przed korozją przez cynkowanie.

Instalacja

Tunel powinien być instalowany w zadaszonym pomieszczeniu hali produkcyjnej, jako ostatnie ogniwo linii technologicznej. Zaleca się, aby strona wyładunku produktu zamrożonego znajdowała się w chłodzonym lub klimatyzowanym pomieszczeniu. Tunel nie wymaga instalacji ogrzewania podłoża.

Dostawa

Z uwagi na gabaryty, dostawa tunelu odbywa się w głównych, całkowicie zmontowanych zespołach, co skraca do niezbędnego minimum czas montażu.